Waarom je als vrouw zonder kinderwens een Plan B nodig hebt (en als man vermoedelijk ook)

30 januari 2017

Ik kan mij voorstellen dat mensen denken dat het niet willen van kinderen er zo uit ziet; Gruwelgedachte bij de gedachte aan kinderen, een hekel aan kinderen, Cruella de Ville maar dan met kinderen in plaats van dalmatiers, enzovoort, enzovoort.

Maar niets van dat alles. Ik vind kinderen (vooral kleine babies) superlief en ik kan heel goed met ze knuffelen en troosten, en ik weet zelfs hoe ik hun buikje moet genezen als ze kramp hebben. Ook toen er een condoom scheurde (één keer voorgekomen) en ik de keus moest maken of ik me liet leiden door de gedachte;
“Ach op mijn leeftijd…. En als ik wel zwanger ben is t ook welkom. Weer eens wat anders.”
of een morning afterpil ging halen, ook toen werd mijn beslissing niet gemaakt op basis van gruwelgedachtes over babies, maar had t te maken met dingen waar ik nu niet over uit kan wijden. Het kwartje had ieg ook de andere kant op kunnen vallen.

De reden dat ik iedere keer weer enthousiast kan worden over de kindervrije keus is deze;
Als ik diezelfde energie, al dat geld, al die aandacht, al die toewijding, al die liefde die moeders in hun kind stoppen in iets anders zou steken dan offspring OMG wat is er dan wel niet mogelijk!!

Nou is dit natuurlijk geen rationele keus.
Er zijn namelijk plenty mama’s die meer geld verdienen, meer levens redden, meer goed doen, en meer imperiums bouwen dan ik ooit in mijn leven zal bereiken. En daarnaast dus nog moeder zijn. Maar ik bedoel er ook iets anders mee;

In je ligt de kracht om kinderen te maken én om die hele boel achttien jaar in goede banen te leiden. Dat heeft God zo bedacht, dat je daar de resources voor meekrijgt. Als je geen kinderen hebt, heb je dat dus allemaal tot je beschikking! En ik ben niet super religieus (zie mijn frequente gebruik van de term OMG) maar in de bijbel staat dat je je talenten niet mag verspillen. Talenten, dat waren muntstukken in de Romeinse tijd. Dus die pot met goud waar jij opzit, daar heb je de Christelijke plicht over er iets goeds mee te doen.
En ze niet te verspillen, op te potten, weg te smijten, hun bestaan te ontkennen of allemaal te besteden aan Pizza Nutella bij Toon.

En die laatste hebben ze trouwens gedecimeerd tot beschaafde micro-pizza Nutella, dus daar had God sowieso al lang een stokje voor gestoken.

Die wist ook wel waar je anders voor zou gaan.

———
Suzanne Beenackers Curated is actueel en eerder gepubliceerd materiaal dat niet meer online staat.  
De subscribe button staat op de pagina, waarschijnlijk rechtsboven.