Waarom je ideeën maar 24 uur houdbaar zijn (tenzij het vakantiebestemmingen zijn)

7 februari, 2017

Ik heb ooit een documentaire gezien over Woody Allen. Daarin was te zien dat hij dozen vol ideeën had.
Dan schudde hij die leeg en zat je zo tussen de stapels stukjes papier waar allemaal ideeën opstonden.

Iedereen sprak er met diep respect over. Dat hij zo’n rijke artistieke geest had, en dat de ontelbare ideeën echt een teken waren van een genie.

Terwijl ik alleen maar dacht;
Jeez, wat een troep! Laat Marie Kondo het maar niet zien.”

Maar ik bewaar ook ideeën, zei het iets gestructureerder. Zo heb ik in mijn A5 multoband journal een pagina met ideeën voor mijn blogs.
Maar vaak schrijf ik over iets dat helemaal niet op de lijst stond.
Maar nog steeds een 50% score denk ik. Dus 50% van de blogideeën wordt ook echt een blog. Hetzij omdat het idee nog in mijn hoofd zit, of omdat ik er vanuit de lijst aan word herinnerd.

Ik heb ook lijstjes met ideeën met een someday/ maybe status voor restaurants, tentoonstellingen, kledingstukken, steden of eilanden die ik graag nog wil bezoeken.
Deze zou ik vergeten als ik ze niet vast zou leggen. Dat is handig. Dit zijn eigenlijk verlanglijstjes en ideeën die pas levend worden als ik me erin ga verdiepen. Daar kan niks stuk aan, en deze ideeën worden juist levensvatbaarder door ze op te schrijven.

Maar totaal rampzalig, met een vermoedelijke realisatiegraad van 0,000001%, zijn opgeschreven ideeën voor videobundels, themalessen, nieuwe YouTube kanalen, boekideeën enzovoorts. Dus die schrijf ik niet meer op.

Want helaas voor mij, en voor alle anderen die hun ideeën opschrijven, een creatief idee heeft een houdbaarheidsdatum van ongeveer 24 uur. Hierna sterft het (pessimistische visie), of is het idee zelf vertrokken op zoek naar een andere uitvoerder (magische visie). De ziel is in elk geval weg.
De doos van Woody is dus eigenlijk een tombe.

Dat mijn blogideeën nog zo n hoge overlevingskans hebben, heeft een reden. De reden is: het is geen ideeënlijst maar een to-do list. Maar de status van mijn blogideeën is eigenlijk nog steeds een beetje wishy washy. Dat kan beter. Een score van 100% op een to-do lijst is haalbaar!
Hoe concreter je je idee maakt, hoe hoger de overlevingskansen.

Dit kan dus door het op een to-do list te schrijven. Of nog beter;
1. door het te plannen
Wanneer ga je het uitvoeren. Of nog beter;
2. de eerste stap al te zetten.
Koop die verf voor de keuken, open je Etsy shop, zet je nieuwe programma op je site.
Of open een Word document met de werktitel van je nieuwe boek, in plaats van een idee op een papiertje.

Of Woody Allen echt een genie is weet ik niet.
Maar wel dat hij herinnerd zal worden om wat hij heeft gemaakt.

En niet voor wat er in die doos bleef zitten.

———

Facebook Suzanne Beenackers Schrijver
@SLBeenackers op Twitter

Suzanne Beenackers Curated is actueel en eerder gepubliceerd materiaal dat niet meer online staat.   De subscribe button staat op de pagina, waarschijnlijk rechtsboven.