Hoe jezelf op een nieuwe mindset trakteert (en waarom je dat zou willen)

8 februari, 2017

Be the kind of woman that when your feet hit the floor each morning the devil says “Oh crap. She’s up.”

~Unknown

In mijn tijd, toen de dieren nog spraken, noemden we het geen mindset, maar positief denken.
Het principe was simpel; In plaats van negatieve gedachtes, creëerde je positieve gedachtes, ook wel affirmaties geheten.
Affirmaties werden opgeschreven in de vorm van strafwerk (ook marketing technisch al geen handige aanpak), en ze hadden een licht religieuze nasmaak.

Positief denken dateerde al uit de jaren 80, maar bereikte pas in de jaren ’90 Nederland. Nou was ik vrijzinnig genoeg om in dit pioniersstadium al aan te sluiten, maar positief denken had nog een lange weg te gaan voor het een kans kon maken bij the masses.

Het omslagpunt lag bij de film The Secret (2007). Met een spiffy graphics, spannende muziek, en uitstekende storytelling, werd de theorie van The Law of Attraction uitgelegd.
25 Jaar positief denken in repeat werd herpakt tot drie kernwoorden;

Thoughts become things.

Geen strafwerk meer, maar we moesten allemaal vision boards volhangen en op gezette tijden visualiseren hoe we ons zouden voelen als we ons doel hadden bereikt.
Iets bereiken.
Dat was een duidelijk verschil met het positief denken.

Toch was dit op zich niet nieuw. Helaas. In de jaren 90 wilden NLP en Emile Ratelband Nederland graag vertellen over het programmeren van je brein om dingen te bereiken. Maar dat was absoluut niet mijn cup of tea.
Ik affirmeerde me liever de rambam met de boeken van Louise Hay, dan die schreeuwerige aanpak van Hoe krijg ik de persoonlijkheid van een Tellsell reclame.

En ik gok dat velen in Nederland een vergelijkbare aversie nooit te boven zijn gekomen, en daarom ook bij The Secret niet meer bereikbaar waren voor commentaar.

Wat niet betekent dat ik denk dat iedereen iets heeft aan positief denken, NLP, the secret, of mindset. Maar wel dat eerst die softe aanpak van de jaren 80, en daarna dat schreeuwerige NLP de zaak natuurlijk geen goed heeft gedaan.
Het is echt een wonder dat in 2007 The Secret uberhaupt nog in staat was, er een draai aan te geven en de kansen te keren voor hen die niet het slachtoffer willen zijn van hun 24/7 malende geest.

Het idee van het beheersen van je eigen geest, kennen we uit het boeddhisme en de yoga. Sommigen hebben daar genoeg aan. Ikzelf kwam echter met deze klassieke geschriften niet veel verder.
Hoewel ik er in theorie wel achter sta.
Er staan geen rare dingen in, als je de yama’s en de niyama’s naleest, en ook bij t Boedhisme vliegen de mishandelde vrouwen of de geofferde kinderen je niet om de oren.
Maar het inspireerde me verder ook niet.

Gelukkig heeft de self-help markt zich sinds duizenden jaren voor Christus gestaag ontwikkeld, dus ik was niet voor één gat te vangen. Oké, The Secret dus. Even voor de goede orde, er is ook een boek, maar dat is gemaakt als ondersteuning van de film. En hoewel het prachtig is uitgegeven mist het de kracht van de film.

The Secret had in tegenstelling tot NLP een aspect dat ongetwijfeld het állerlastigst is aan deze materie van Thoughts become things. Het maakte net als Louise Hay een verbinding tussen wat je denkt en of je ziek wordt, ongelukken krijgt, en allerlei andere uitingen van holistisch fatalistisch denken.

Nou is dat vergeleken met alles wat voor de moderne tijd moet worden recht geluld uit de bijbel en de koran een minieme faux pas, maar ook dit deed de zaak opnieuw geen goed.

Als je je erop liet voorstaan fan van The Secret te zijn, was dit het punt waar je op werd aangevallen. Eén van de redenen waarom ik me er ook eigenlijk ook nooit op laat voorstaan, tenzij ik duidelijk stelling wil nemen en wil voorkomen dat iemand ongewenst al te geestelijk intiem wordt. Of vriendschap pretendeert die ik niet (meer) zo voel.
Dat is een mooi moment te zeggen dat ik enorm fan ben van The Secret. Heeft een sterk purgerend effect.

Waar The Secret en Louise Hay wat mij betreft de mist ingingen door te willen bewijzen, of te willen claimen, dat het leven te beheersen valt tot op cellulair niveau, daar had NLP het op zich bij het rechte eind dat anders denken gewoon vitaal is om iets te bereiken in het leven.

Want hier is the real Secret;
Het maakt voor je geest geen biet uit wat waar is en wat niet waar is.

Of je nou een miljoen euro op de bank hebt staan, of je alleen maar inbeeldt dat je die hebt; je voelt je hetzelfde.
Of je nou gezond bent, of je alleen maar inbeeldt dat je gezond bent; je voelt je hetzelfde. Met uitzondering van pijn misschien.
Maar misschien ook niet.

Ik ken twee inspirerende anekdotes over ziek zijn en mindset;
Iemand die zijn ziekte anders ging noemen. Ik geloof dat hij kanker had, en het auto-immuun aandoening ging noemen. Of griep. Of whatever. Maar in elk geval weigerde hij nog langer de naam te gebruiken waarbij hij zoveel kracht voelde wegstromen.
De tweede anekdote is iemand die ervoor koos bij pijn te denken dat zijn lichaam zich aan het helen was.

Wow, right?! Allebei superslim, zo n truc.

En daarmee komen we dus op positief denken anno 2017: Mindset. Een neutrale term, die je helemaal zelf invult. Doe ermee wat je wilt. Er zijn mensen die het op een NLP-achtige manier gebruiken. Google bijvoorbeeld millionaire mindset. Volgens Wikipedia zijn er twee studies gedaan op het gebied van Mindset. Eén uit 2004 en één in 2012, dus ik gok dat de term ergens rond die tijd gemunt zal zijn als kenmerk van hetzij een persoon, een organisatie of een cultuur.

Mindset maakt soms gebruik van de affirmaties uit het positief denken, en de vision boards uit The Secret, en heeft het ambitieuze van NLP.

Maar er zijn twee tools die ik uit de Mindset ken, die het totaal revolutionair maken. Ik heb ze in elk geval nooit eerder gezien.

Mindset tool nummer 1; dagelijks in je journal schrijven.
Dit was t!
Dit was wat de missing link. Het eindeloos herhaald opschrijven van affirmaties is zaaai. En hoewel ik wel “goed” was in het maken van vision boards, het was gewoon mijn ding niet. Maar dagelijks in een notebook nieuwe affirmaties schrijven, je nieuwe mindset vormgeven, of bijvoorbeeld iedere ochtend in de verleden tijd alles opschrijven wat je die dag hebt gedaan, dat werkt.
Voorbeeld van dit laatste; Om 9 uur s ochtends schrijf ik een pagina vol met zoiets; Vandaag heb ik twee blogposts geschreven.
Vandaag had ik veel energie.
Je bereidt je dag/ geest voor door alle activiteiten te formuleren in de verleden tijd. Alsof t al gebeurd is. En je kunt het hierin zo bont maken als je wilt.

Als jij wilt schrijven; “Vandaag heb ik een nieuwe klant van € 100.000 gecontracteerd.” Dan is er echt niemand die je tegenhoudt. (van dat t ooit werkelijkheid wordt! 😉

Mindset tool nummer 2: doe alsof Waar The Secret nog gerichte meditaties over je doel, je genezing etcetera voorschreef, daar is het in de mindset beweging veel gebruikelijker alles aan te passen zoals het zou zijn als je het al had.

Een voorbeeld dat ik hier vaak aanhaal is van een coach die wilde afvallen, maar na een half jaar nog nergens was en zich toen begon te gedragen alsof ze al de hot sexy mama was, die ze wilde zijn. Binnen vijf weken was het gewicht eraf. Deze methodiek werkt zo goed omdat je de weerstand/ blokkades die je associeert met je oorspronkelijke doel omzeilt. Je werkt aan alles eromheen, je verandert je wereld om de hete brei heen als het ware.

Zoals bijvoorbeeld als je een partner wilt vinden waar je mee wilt samenwonen, je vast ruimte maakt in de kast, je kelder uitruimt etc. Je past je wereld aan alsof de partner er al is.

De hele dag door doen alsof is dus de tweede methodiek die ik tot nu toe nooit eerder had aanschouwd en waar ik razend enthousiast over ben. Je persoonlijkheid, je “mindset” handelt vanuit de persoon die je wilt worden. En dan kom je erachter dat je die persoon dus al bént.

Je geest kent geen verschil tussen werkelijkheid en fantasie.

Zelfs als de werkelijkheid echt waar zou zijn, dan is dat nog geen enkele reden erin te geloven.

———

Facebook Suzanne Beenackers Schrijver

@SLBeenackers op Twitter

Suzanne Beenackers Curated is actueel en eerder gepubliceerd materiaal dat niet meer online staat.   De subscribe button staat op de pagina, waarschijnlijk rechtsboven.